Az egyéni terápiás munkám során segítek a páciensnek, hogy hogyan állítsa össze a biológiai szükségleteinek és ízlésének megfelelő, szakmailag korrekt étrendet. Ahelyett, hogy kész, általam előre megtervezett étlapokat adnék ki, inkább megtanítom a páciensek, hogy a saját igénye szerint, az életvitelének megfelelően hogyan tudja saját magának összeállítani az étrendjét. Sokszor a változás nem egy lépés, hanem egy folyamat, ahol kisebb lépésekkel érjük el a célt.

Áttekintem a pácienssel, hogy a betegség milyen változásokat okoz a szervezetében, a különböző tápanyagok hogyan befolyásolják teste működését, és a különböző élelmiszercsoportokat milyen szempontok szerint fogyaszthatja. Kitérünk az ételkészítés módjára, hogy hogyan befolyásolja az ételek beltartalmát. Megbeszéljük, hogy a tányéron mennyi az a mennyiség, amit az ő egyéni szükségletei megkívánnak.

Gyakori, hogy a “csak” kész étlapokat kapó személyek egy bizonyos idő, mondjuk pár hónap után beleunnak, belefásulnak az életmódváltásban, így visszaállnak eredeti hibás életmódjukhoz. Ennek fő oka, hogy étkezéshez kötődően nem élhetik ki szabadságukat, nem ehetik azt, amit az ízlésük megkíván, és ahogy ismerjük, a tiltott gyümölcs mindig értékesebb. Minden ember táplálkozása mögött egy érző lény van, nem szabad ezt elfelejteni a terápiás munka során sem. Hiszen ki tudja éveken át mindennap boldogan betartva követni a valaki más által előre precízen, szabadságot nem hagyva megtervezett étrendet? Szakmai véleményem szerint tartós életmódváltás akkor érhető el, hogyha az étkezés élményét és szabadságát megtartjuk, ami úgy érhető el, hogyha a táplálkozásterápia során a páciens megtanulja a biológiai szükségleteihez igazodó törvényszerűségeket és gyakorlati megvalósítási elveket. Terapeutaként segítem a folyamatban, emiatt bizonyos időközönkénti konzultáció során segítem az életmódváltás nehézségeit, esetleges félresiklásait korrigálni. Ezáltal elkerülhető, hogy téves információ rögzüljön, valamint segítem, hogy az életmódváltás szokássá válhasson.

A páciensek életmódváltásának nehézségeinek felderítése, a számára legmegfelelőbb étrend megismertetése, kivitelezésének támogatása minden esetben egyedi, így olyan izgalmas kihívás számomra, aminek megoldása kreativitást, beleérző képességet igényel, így minden beteggel való munka a tudomány mellett egyben művészet is számomra. Művészet, hiszen rá kell érezni a beteg problémájára, hogy a lehető legpontosabb segítséget adhassam a számára.