Lehet egészséges az étrendünk?

Ahány féle forrás, annyiféle nézet az egészséges étkezésről. Valaki a cukrot, a tejet, a glutént, a húst, a szénhidrátot, a zsírt vagy a permetszereket okolja. De mi is az igazság? Dietetikusként szeretném körbejárni a témát, hogy meglátásom szerint miért lehet ennyiféle gondolat.

Az emberi szervezetnek vannak általános élettani-kórélettani összefüggései a táplálkozással, ami minden emberre igaz. Ilyen például, hogy az élelmi rostokat nem tudjuk lebontani vagy szükségünk van vitaminra és bizonyos fehérjealkotókra, mert a szervezetünk nem tudja előállítani ezeket.

Azonban, az általánoson túl, rengetek olyan tényezővel kell számolni, ami eltérő szükségletet eredményez. Ilyen például a genetikai hajlamunk egy-egy betegségre, a testsúlyunk vagy hogy mennyit mozgunk naponta. Számos betegség befolyással bír az anyagcserénkre: kevesebb vagy több energiát használunk el, vagy a szénhidrát háztartásunk nem egyformán tolerálja a különböző ételeket. De ilyen lehet a köszvény, az emelkedett vérzsírszint, a táplálékallergiák és -intoleranciák és a gyomor-bélrendszeri problémák, hogy csak néhányat említsek.

Ebből is jól látható, hogy minden étrendnek egyénre szabottnak kell lennie, hisz számos olyan tényező van, ami nem általánosítható minden emberre. Ezért van az, hogy valakinek a vegetáriánus vagy épp a paleolit táplálkozás hozott javulást (vagy épp romlást) az életébe.

Az ételek és italok szervezetünkre gyakorolt hatásával a dietetika foglalkozik tudományos igénnyel. Hisz a fentebb felvázolt általános és egyéni szinten befolyásoló tényezőkről bőven vannak tudományos adatok.

Ahhoz, hogy valóban egészséges étrendet folytassunk, nagyon fontos, hogy tényleg a szervezetünk törvényszerűségeihez igazodjunk. Továbbá kulcsfontosságú, hogy életmódszerűen végezzük, hisz 1-1 hét változtatás vagy böjt sajnos nem igazán befolyásoló hatású. Az életmódváltás akkor hatékony, ha az ízlésünkhöz, napirendünkhöz is igazodik és lehetőleg könnyen és élvezetesen kivitelezhető. Erre vannak trükkök, mint a 4 lépéses étlaptervezés módszere, továbbá az a fajta ismeret átadás, ami a különféle alapanyagok vagy épp az ételkészítés tulajdonságaira hívja fel a figyelmet. Így akár meglévő receptjeink jó részét alapul vehetjük, és kisebb-nagyobb módosítás elvégzésével egészségessé varázsolhatjuk őket. Így már jóval könnyebb, nem?

Hiszem, hogy az egészség mindenkinek jár, és nem kell drágának lennie az egészséges étkezésnek.

Aki szeretné megismerni, hogy hogyan hatnak a különböző táplálékok szervezetünkre, és hogyan váltsunk könnyedén életmódot, annak ajánlom erről szóló online tanfolyamomat: Online Workshop az egészséges étrendről

Aki segítséget szeretne kérni, hogy betegség esetén hogyan tudja életmódjával ellensúlyozni a kedvezőtlen állapotát, online konzultációt javaslok számára. Telefonos bejelentkezés: 06 70/386-08-82 vagy e-mail-es: etrendterapia@gmail.com